
Składniki
100 gramów
1 szklanka
1 opakowanie
6 sztuk
0.25 łyżeczki
0.5 kilograma
1 łyżeczka
30 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rodzynki zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstaw na kilka minut, odsącz i oprósz mąką ziemniaczaną.

Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstaw w chłodne miejsce.

Krok 3
Masło utrzyj w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i ekstraktem.

Krok 4
Następnie dodawaj po jednym żółtku ciągle ucierając. Gdy masa będzie pulchna, zacznij dodawać stopniowo twaróg.

Krok 5
Masę delikatnie połącz z pianą z białek, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Krok 6
Do przygotowanej formy wlej ciasto, dodaj rodzynki i piecz 90 minut w temperaturze 180 st. C.


Dobra rada:
Ustaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z rodzynkami
Sernik z rodzynkami jest ciastem, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany w setkach, jeśli nie tysiącach odmian – zachwyca kolejne pokolenia. Kluczem do wyjątkowego smaku tego placka jest masa, przygotowywana z twarogu, wzbogacanego różnymi dodatkami. Jeśli należycie do ogromnej rzeszy zwolenników sernika, skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Nawiązuje do klasycznej wersji placka, urozmaiconego rodzynkami i waniliowym aromatem. Puszysty sernik z rodzynkami nie wymaga długotrwałego pieczenia. Wystarczy 45 minut, aby ciasto trafiło na wasz stół. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Sernik z rodzynkami to propozycja dla miłośników tego tradycyjnego deseru, który przygotujecie w nowej odsłonie.
Na jaką okazję?
Ciasto sprawdzi się zawsze – niezależnie od okazji. Jest idealnym pomysłem na świąteczny stół, jak i na codzienne menu deserowe.
Czy wiesz, że?
Odmianą klasycznego sernika jest sernik gotowany. Zrobicie je więc bez pieczenia. Po zagotowaniu masy serowej wystarczy schłodzić ją w lodówce, aby ciasto było gotowe do podania.
Dla urozmaicenia:
Wierzch tradycyjnego sernika możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować sparzonymi rodzynkami.