
Składniki
spód ciasta:
5 sztuk
190 gramów
190 gramów
60 gramów
krem:
750 mililitrów
150 gramów
150 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
masa kokosowa:
200 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj esencje waniliową, partiami cukier i pojedynczo żółtka - ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenna, aby składniki się połączyły.

Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160º C przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

Krok 3
Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.

Krok 4
Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt wzdłuż na trzy okrągłe części.

Krok 5
Ubij mikserem masło, a następnie, nie przerywając ubijania, zacznij dodawać budyń. Dodaj 150 g wiórków kokosowych i wymieszaj.

Krok 6
Na pierwszej części ciasta rozprowadź 1/3 kremu. Przykryj drugim biszkoptem i dociśnij. Powtórz kolejna warstwę. Następnie na wierzch trzeciego ciasta rozsmaruj pozostały krem, także po bokach całego ciasta oraz wyłóż pozostałe wiórki. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto kokosowe
Desery z dodatkiem kokosa goszczą w polskiej kuchni już od wielu lat. Początkowo jedynym powszechnie dostępnym wyrobem z orzecha kokosowego były wiórki, które stosowano do przygotowywania ciast. Z czasem na rynku pojawiły się napoje kokosowe, otwierając zupełnie nowe możliwości kulinarne. Jeśli lubicie egzotyczny smak deserów, wypróbujcie nasze przepis na pyszne ciasto kokosowe. Z pewnością stanie się jednym z waszych ulubionych domowych placków!
Dla kogo?
Ciasto z naszego przepisu przypadnie do gustu każdemu, kto lubi wyraźny kokosowy smak.
Na jaką okazję?
Proste ciasto z kremem kokosowym sprawdzi się zawsze – niezależnie od okazji. Możecie piec je na co dzień, jak i zarezerwować ten deser na wyjątkowe uroczystości.
Czy wiesz, że?
Pień palmy kokosowej może dorastać aż do 30 metrów wysokości. Orzechy natomiast osiągają wagę nawet 2,5 kg, z czego większość stanowi gruba warstwa brązowych włókien.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie łączyć egzotyczny smak deseru z owocami – do podania ciasta kokosowego wykorzystajcie odrobinę musu z malin, wiśni czy jabłek.