
Składniki
ciasto:
120 gramów
5 sztuk
120 gramów
200 gramów
120 gramów
1 szczypta
300 gramów
polewa:
200 gramów
70 gramów
120 gramów
120 gramów
8 gramów
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włączyć piekarnik. Wszystkie produkty na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuścić i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na wysokich obrotach miksera. Ucierać minimum 10 minut. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Krok 2
Do masy maślanej dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie przesiać do masy mąkę i wymieszać szpatułką. Na koniec w trzech częściach dodać pianę z białek, za każdym razem mieszając szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć na nim obręcz. Całą tortownicę w środku wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto wlać do tortownicy i piec ok. 70 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać 15 minut przed jego otwarciem i wyjęciem ciasta.

Krok 3
Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody wymieszać i odstawić na kilka minut. W garnuszku umieścić pozostałe składniki. Mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej, gorącej masy (nie zagotować). Zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty (dwa cięcia). Na pierwszym i drugim blacie rozsmarować konfiturę morelową.

Krok 4
Przykryć tort trzecim blatem, oblać polewą i wygładzić nożem. Część polewy wlać do papierowej tutki lub woreczka foliowego i kiedy polewa zacznie gęstnieć udekorować tort napisem „Sacher”. Wstawić do lodówki aby całość zastygła.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort Sachera
Intensywnie czekoladowy tort Sachera przełożony konfiturą morelową to wizytówka kuchni austriackiej. Choć słynie ona także z wybornych pralinek i jabłkowych strudli, to właśnie torcik Sachera uważany jest za wykwintny, wręcz królewski deser. Słodka arystokracja na talerzach!
Dla kogo?
Znaleźć fanów czekolady nie jest trudno, więc nic dziwnego, że przepis na tort Sachera bywa spełnieniem kulinarnych fantazji niejednego łasucha.
Na jaką okazję?
Austriacki tort czekoladowy okaże się idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu i uroczystej kolacji. Organizujecie spotkanie przy stole w strojach wieczorowych? W takim razie potrzebujecie odpowiedniego menu, również w kontekście deseru – tort Sachera sprawdzi się idealnie.
Czy wiesz, że?
Historia tortu sięga pierwszej połowy XIX wieku. Klasyczny przepis na Sachertorte powstał w 1832 roku, a jej autorem był Franz Sacher, cukiernik na dworze księcia Klemensa von Metternicha.
Dla urozmaicenia:
Jeśli Wasza konfitura morelowa na tort Sachera zawiera duże kawałki owoców, możecie ją krótko zmiksować, by powstał gładki mus.