
Składniki
biszkopt:
8 sztuk
240 gramów
80 gramów
320 gramów
krem:
900 gramów
600 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżeczki
2 sztuki
2 sztuki
300 gramów
do dekoracji:
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj dwie formy o wymiarach 22 cm lub upiecz biszkopt jeden po drugim. Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Może to potrwać ok 10 min. Partiami wsypuj cukier i ubijaj, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Mąki przesiej do miski. Dodaj je partiami do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do dwóch foremek. Włóż tort Unicorn do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok 45-50 min. Piecz do suchego patyczka. Biszkopty zostaw do wystudzenia.

Krok 2
Galaretki rozpuść w 800 ml wody. Przygotuj 3 foremki o średnicy zbliżonej do formy na biszkopt. Wyłóż je folią spożywczą. Na dnie ułóż przepołowione truskawki. Zalej je lekko ostudzoną galaretką. Włóż do lodówki, aby stężała.

Krok 3
Schłodzona śmietanę kremówkę lekko ubij. Dodaj serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, utrwalacz do bitej śmietany i krótko miksuj.

Krok 4
Biszkopty po wystudzeniu przekrój na pół. Masz otrzymać 4 blaty ciasta. Każdy z nich nasącz sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Krok 5
Na ciasto Unicorn nałóż pierwszą cienka warstwę kremu. Następnie pierwszy blat galaretki. Galaretkę przykryj drugim blatem ciasta. Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania składników.

Krok 6
Tort Unicorn posmaruj z wierzchu i po bokach pozostałym kremem. Włóż ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie udekoruj przygotowanymi ozdobami cukrowymi.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort Unicorn
Spotkanie legendarnego jednorożca to marzenie każdej małej księżniczki, ale nie tylko. Też masz ochotę przenieść się na chwilę do baśniowego świata? Czarodziejska różdżka nie będzie do tego potrzebna. Dzięki sprawdzonemu przepisowi na tort Unicorn w kuchni wszystko stanie się możliwe!
Dla kogo?
Tort jednorożec to nie tylko biszkopt i masa. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów, a każdy z nich wymaga sporo uwagi. Przyda się również odrobina wprawy w robieniu domowych wypieków, więc przepis na tort Unicorn kierujemy do nieco bardziej doświadczonych szefów kuchni.
Na jaką okazję?
Tort w kształcie jednorożca będzie hitem podczas kinderbali i przyjęć urodzinowych. Chcesz zaskoczyć gości w trakcie imprezy halloweenowej, sylwestrowej albo balu przebierańców? Już wiesz, jak to zrobić. Tort Unicorn sprawdzi się doskonale!
Czy wiesz, że?
Ozdoby do ciasta możesz kupić lub zrobić samodzielnie, wykorzystując masę cukrową oraz barwniki spożywcze.
Dla urozmaicenia:
Jadalne kwiaty sprawią, że tort Unicorn będzie wyglądać niepowtarzalnie. Pamiętaj, aby zabezpieczyć końcówki kwiatów przed włożeniem ich do ciasta. Jeśli nie przepadasz za truskawkami, możesz wymienić je np. na borówki amerykańskie. Użyj wtedy jagodowej galaretki, żeby ciasto było kolorystycznie jednolite.