Tort piniata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort piniata

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

heart
615 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

828 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

370 gramów

370 gramów

200 gramów

6 sztuk

80 mililitrów

1 łyżeczka

7 łyżek

krem:

370 gramów

280 gramów

1 opakowanie

250 gramów

300 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i ponownie miksujemy. Następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników.

Tort piniata - Krok 1

Krok 2

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20-40 min (do suchego patyczka).

Tort piniata - Krok 2

Krok 3

Po wyjęciu ciasto studzimy i kroimy na 3 okręgi. Z pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki wykrawamy w dwóch okręgach na środku niewielki otwór.

Tort piniata - Krok 3

Krok 4

Cukier puder oraz cukier waniliowy ubijamy z masłem, aż powstanie gładka masa. Następnie wlewamy gorącą wodę i ponownie mieszamy. Pierwszy okrąg smarujemy dżemem, następnie powstałym kremem. Na górę kładziemy kolejną warstwę ciasta z wydrążonym okręgiem i czynność powtarzamy.

Tort piniata - Krok 4

Krok 5

Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki (pozostawiamy trochę do dekoracji).

Tort piniata - Krok 5

Krok 6

Z góry przykrywamy trzecim okręgiem ciasta. Całość smarujemy pozostałym kremem z wierzchu i po bokach. Wygładzamy za pomocą szpatułki. Po bokach dekorujemy tort posypką, a z góry pozostałymi drażetkami. Wkładamy do lodówki na 1 h.

Tort piniata - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort piniata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort piniataTort piniata

Oto deser z niespodzianką! Już na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo apetycznie, ale po rozkrojeniu wzbudzi zachwyt nawet najbardziej wymagających i wybrednych biesiadników. Efekt „wow” i tytuł specjalisty w dziedzinie spektakularnych łakoci są więcej niż pewne.

Dla kogo?

Przyda się trochę kuchennej wprawy oraz odrobina cierpliwości. Tort piniatę polecamy fanom słodkości, którzy mieli już do czynienia z pieczeniem biszkoptu oraz tworzeniem wielowarstwowych deserów.

Na jaką okazję?

Co to za przyjęcie urodzinowe bez tortu? Kolorowe ciasto z jeszcze bardziej barwną niespodzianką, ukrytą w jego wnętrzu, to propozycja idealna na kinderbale, lecz nieco starsi imprezowicze również go docenią.

Czy wiesz, że?

Piniata to ludowa tradycja, popularna przede wszystkim w krajach latynoskich. Sprowadza się do strącania papierowej kuli (może też przybierać inne kształty, np. gwiazdy) w celu wydobycia z niej jak największej ilości słodyczy.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia kremu nadaje się również ser mascarpone.