
Składniki
370 gramów
370 gramów
200 gramów
6 sztuk
80 mililitrów
1 łyżeczka
7 łyżek
krem:
370 gramów
280 gramów
1 opakowanie
250 gramów
300 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i ponownie miksujemy. Następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 2
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20-40 min (do suchego patyczka).

Krok 3
Po wyjęciu ciasto studzimy i kroimy na 3 okręgi. Z pomocą szklanki lub odpowiedniej foremki wykrawamy w dwóch okręgach na środku niewielki otwór.

Krok 4
Cukier puder oraz cukier waniliowy ubijamy z masłem, aż powstanie gładka masa. Następnie wlewamy gorącą wodę i ponownie mieszamy. Pierwszy okrąg smarujemy dżemem, następnie powstałym kremem. Na górę kładziemy kolejną warstwę ciasta z wydrążonym okręgiem i czynność powtarzamy.

Krok 5
Do środka wsypujemy czekoladowe drażetki (pozostawiamy trochę do dekoracji).

Krok 6
Z góry przykrywamy trzecim okręgiem ciasta. Całość smarujemy pozostałym kremem z wierzchu i po bokach. Wygładzamy za pomocą szpatułki. Po bokach dekorujemy tort posypką, a z góry pozostałymi drażetkami. Wkładamy do lodówki na 1 h.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort piniata
Oto deser z niespodzianką! Już na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo apetycznie, ale po rozkrojeniu wzbudzi zachwyt nawet najbardziej wymagających i wybrednych biesiadników. Efekt „wow” i tytuł specjalisty w dziedzinie spektakularnych łakoci są więcej niż pewne.
Dla kogo?
Przyda się trochę kuchennej wprawy oraz odrobina cierpliwości. Tort piniatę polecamy fanom słodkości, którzy mieli już do czynienia z pieczeniem biszkoptu oraz tworzeniem wielowarstwowych deserów.
Na jaką okazję?
Co to za przyjęcie urodzinowe bez tortu? Kolorowe ciasto z jeszcze bardziej barwną niespodzianką, ukrytą w jego wnętrzu, to propozycja idealna na kinderbale, lecz nieco starsi imprezowicze również go docenią.
Czy wiesz, że?
Piniata to ludowa tradycja, popularna przede wszystkim w krajach latynoskich. Sprowadza się do strącania papierowej kuli (może też przybierać inne kształty, np. gwiazdy) w celu wydobycia z niej jak największej ilości słodyczy.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia kremu nadaje się również ser mascarpone.