
Składniki
3 sztuki
3 sztuki
8 łyżeczek
2 szklanki
3 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
0.75 szklanki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
POSZCZEGÓLNE GALARETKI PRZYGOTOWAĆ W OSOBNYM NACZYNIU WG PRZEPISU, ZMNIEJSZAJĄC JEDNAK PODANĄ W PRZEPISIE ILOŚĆ WODY O POŁOWĘ.
Krok 2
ŻELATYNĘ ZALAĆ ZIMNĄ WODĄ I ODSTAWIĆ NA 5 MIN. GDY NAPĘCZNIEJE, WLAĆ WRZĄCĄ WODĘ I MIESZAĆ DO MOMENTU CAŁKOWITEGO ROZPUSZCZENIA. W RAZIE POTRZEBY PODGRZAĆ.
Krok 3
ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.
Krok 4
SERKI PRZEŁOŻYĆ DO NACZYNIA, DODAĆ CUKIER PUDER I CUKIER WANILIOWY, MIKSOWAĆ OK 10 MINUT DODAJĄC WYSTUDZONĄ ŻELATYNĘ.
Krok 5
MASĘ SEROWĄ PODZIELIĆ NA 3 RÓWNE CZĘŚCI. DO KAŻDEJ Z NICH DODAĆ POSZCZEGÓLNE DODATKI. DO PIERWSZEJ AGREST, DO DRUGIEJ PORZECZKI, DO TRZECIEJ ORZECHY I RODZYNKI. KAŻDĄ DELIKATNIE OSOBNO WYMIESZAĆ.
Krok 6
DO WYSMAROWANEJ MASŁEM TORTOWNICY WKŁADAĆ KOLEJNO WARSTWAMI: MASĘ SEROWĄ Z AGRESTEM, GALARETKĘ POMARAŃCZOWĄ, MASĘ SEROWĄ Z BAKALIAMI, GALARETKĘ AGRESTOWĄ, MASĘ SEROWĄ Z PORZECZKAMI, GALARETKĘ WIŚNIOWĄ.
Krok 7
POSZCZEGÓLNE WARSTWY DOKŁADAĆ DOPIERO WÓWCZAS, GDY POPRZEDNIA STĘŻEJE. W TYM CELU KAŻDORAZOWO WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
Krok 8
CAŁOŚĆ WSTAWIĆ DO LODÓWKI, NASTĘPNIE WYJĄĆ Z FORMY, PRZEŁOŻYĆ NA PATERĘ, UDEKOROWAĆ.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej