Czekoladowy tort naleśnikowy z różą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowy tort naleśnikowy z różą

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

150 gramów

150 mililitrów

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżeczki

25 gramów

1 łyżka

300 gramów

100 gramów

50 gramów

300 gramów

150 gramów

83 gramy

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ponieważ oba kremy powinny się nieco przegryźć, zacznij właśnie od nich. Krem czekoladowy: w niewielkim garnku/rondlu  na małym ogniu podgrzej kremówkę. Gdy tylko się zagotuje zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę, zamieszaj aż czekolada się rozpuści. Wystudź. Gdy płyn przestygnie, wstaw do lodówki na godzinę. Zimny krem zmiksuj mikserem na wysokich obrotach przez ok 30-60 sekund. Powinien ubić się na puszysto i zwiększyć swoją objętość.  Wstaw ponownie do lodówki.

Krok 2

Krem różany: do miski przełóż ser mascarpone, dodaj konfiturę różaną i dokładnie zamieszaj. Gotowy krem trzymaj w lodówce.

Krok 3

Naleśniki: do miski przełóż jajka, cukier, wanilię, letnie mleko (temperatura ok 30°C), drożdże i energicznie zamieszaj. Dodaj mąkę, cynamon, szczyptę soli i ponownie zamieszaj do połączenia składników. Ciasto będzie rzadkie. Przykryj miskę z ciastem kuchenną ściereczką i odstaw na 20 minut -  w tym czasie drożdże podrosną

Krok 4

Na patelni, na której będziesz smażyć naleśniki rozpuść masło (na małym ogniu), zdejmij z ognia i wystudź. Patelni nie myj ani nie wycieraj. Podrośnięte ciasto energicznie zamieszaj, dodaj wystudzone masło i ponownie zamieszaj. Odstaw na 20 - 30 minut, w tym czasie ciasto nieco zgęstnieje. Na tą samą patelnię wlej łyżeczkę oleju do smażenia, rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni. Rozgrzej ją na niezbyt dużym ogniu. Naleśniki nie mogą się smażyć zbyt szybko, będą wówczas zbyt suche. Ciasto naleśnikowe energicznie zamieszaj, wlej cienką warstwę i smaż krótko, do momentu aż brzegi lekko się odchylą a wierzch nie będzie mokry. Naleśniki smażymy tylko z 1 strony. W trakcie smażenia często mieszaj ciasto (drożdże cały czas będą rosnąć). Usmażone naleśniki układaj na większym talerzu, dopiero gdy całkowicie wystygną połóż jeden na drugim (w przeciwnym razie się posklejają).

Krok 5

Odłóż 3 łyżki kremu czekoladowego na później, na naleśniku rozsmaruj cienko pierwszą warstwę kremu. Przykryj drugim naleśnikiem, rozsmaruj cienko warstwę kremu różanego, przykryj trzecim naleśnikiem i ponownie nałóż warstwę kremu czekoladowego. Przekładaj naleśniki na przemian do wykończenia obu kremów. Gdy skończysz układanie naleśników, wstaw tort na 30 minut do lodówki. Wyjmij schłodzony tort a następnie posmaruj wierzch i boki tortu odłożonym wcześniej kremem czekoladowym. Wstaw ponownie do lodówki.

Krok 6

Polewa kakaowa: do małego garnka wlej łyżkę wody, na niewielkim ogniu doprowadź do wrzenia, od razu dodaj margarynę, zamieszaj. Nie zwiększaj ognia. Gdy margaryna się rozpuści, dodaj cukier, zamieszaj. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać (po ok 30 sekundach). dodaj na raz kakao i cynamon. Mieszaj energicznie do połączenia składników oraz całkowitego rozpuszczenia się cukru. ok 2-3 minuty powinny wystarczyć. Polewa zgęstnieje i będzie błyszcząca. Przestudź lekko polewę (nie może być gorąca) i oblej tort. Udekoruj według uznania

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy tort naleśnikowy z różą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy tort naleśnikowy z różą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy tort naleśnikowy z różą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy tort naleśnikowy z różą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy tort naleśnikowy z różą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy tort naleśnikowy z różą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy tort naleśnikowy z różą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowy tort naleśnikowy z różą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapsalon
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej