Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

7

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

120 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

45 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę parmeńską podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę masła i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz szczyptę płatków chilli. Następnie podlewamy wszystko białym winem i czekamy, aż odparuje.

Krok 2

Gotujemy makaron spaghetti al dente, przeważnie jest to ok. 2-3 minuty krócej niż na instrukcji

Krok 3

Oczyszczone krewetki obieramy ze skorupek i ogonów. Dodajemy do patelni z szynką łyżeczkę masła oraz oliwę z oliwek i bardzo krótko lecz na wysokim ogniu smażymy krewetki, aż zrobią się różowe (zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 2 minuty). Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, czosnek granulowany oraz sok i skórkę z 1/3 cytryny. Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i podlewamy go odrobiną wody (z makaronu). Wszystko dobrze mieszamy i po około minucie zdejmujemy z ognia. Doprawiamy makaron do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 4

Makaron serwujemy z ćwiartką cytryny lub limonki, pokropiony oliwą z oliwek oraz posypany grubo zmielonym pieprzem.

maste_official  Martyna Sobczak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapsalon
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej