TORT BEZOWY BABCI PAULINY przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

TORT BEZOWY BABCI PAULINY

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

300 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

18 sztuk

250 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

150 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

DWIE BLASZKI WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. ODRYSOWAĆ NA KAŻDEJ Z NICH OKRĄG O ŚREDNICY 24 CM. PIEKARNIK NAGRZAĆ DO TEMP. 190 ST.

Krok 2

ZIMNE BIAŁKA UBIĆ ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ. WLAĆ OCET I DODAWAĆ PO 1 ŁYŻCE CUKRU, DOKŁADNIE MIKSUJĄC PO KAŻDEJ. PO DODANIU CUKRU, UBIJAĆ DO MOMENTU AŻ BIAŁKA STANĄ SIĘ MOCNO SZTYWNE I BĘDĄ SIĘ BŁYSZCZEĆ.

Krok 3

DELIKATNIE WMIESZAĆ DO PRZYGOTOWANEJ MASY POKROJONE DAKTYLE (8 SZT), PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI I WYŁOŻYĆ NA BLASZKI.

Krok 4

WŁOŻYĆ DO PIEKARNIKA I PIEC W TEMP. 180 ST. PRZEZ 5 MIN. , NASTĘPNIE OBNIŻYĆ TEMP. DO 150 ST. I PIEC 90 MIN. BEZA POWINNA SIĘ ZARUMIENIĆ I LEKKO POPĘKAĆ. ZOSTAWIĆ W UCHYLONYM PIEKARNIKU DO CAŁKOWITEGO WYSCHNIĘCIA.

Krok 5

PRZYGOTUJ KREM: ORZECHY I DAKTYLE ( 10 SZT) DROBNO POKROIĆ. UBIĆ SEREK Z KAJMAKIEM NA GŁADKĄ, PUSZYSTĄ MASĘ. W DRUGIM NACZYNIU UBIĆ KREMÓWKĘ. POŁĄCZYĆ OBIE MASY, NA KONIEC WMIESZAĆ POKROJONE ORZECHY I DAKTYLE.

Krok 6

DEKORACJA: NA JEDEN KRĄŻEK WYŁOŻYĆ RÓWNOMIERNIE MASĘ, PRZYKRYĆ DRUGIM KRĄŻKIEM. CAŁOŚĆ POSYPAĆ KAKAO WYMIESZANYM Z CUKREM PUDREM. UDEKOROWAĆ ORZECHAMI I DAKTYLAMI.

Aneta Wesołowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • TORT BEZOWY BABCI PAULINY - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej