
Składniki
150 gramów
50 gramów
600 gramów
karmel:
115 gramów
75 mililitrów
50 gramów
krem śmietankowy:
60 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
50 gramów
30 gramów
30 gramów
nadzienie z czekolady:
85 mililitrów
85 mililitrów
190 gramów
90 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj karmel. Cukier wymieszaj w garnku z niewielką ilością wody i ugotuj karmel. Wlej śmietanę, gotuj aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw, jak karmel osiągnie temperaturę pokojową dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj aż wszystko się połączy.

Krok 2
Przygotuj krem. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Nadzienie czekoladowe. Zagotuj mleko i śmietanę. Połam czekoladę i dodaj do gorącego płynu. Wymieszaj, jak wszystko lekko ostygnie dodaj zimne masło i wymieszaj aż składniki się połączą.

Krok 4
Orzechy posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170 stopni przez kilka minut mieszając od czasu do czasu aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną posiekaj je lekko.

Krok 5
Naszykuj blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm. Wyłóż dno oraz boki pergaminem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, następnie posmaruj kremem śmietankowym i ułóż kolejną warstwę herbatników.

Krok 6
Teraz wylej na wierzch karmel i połóż większe ciastka.

Krok 7
Na końcu wylej nadzienie z mlecznej czekolady. Na wierzchu ciasto posyp prażonymi orzechami. Przed podaniem wstaw do zamrażalnika na 1h.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Maxi King
Już nie musisz decydować, jaki deser przygotować. Karmelowy, czekoladowy, a może śmietankowy? Wszystkie te smaki znajdziesz w jednym cieście Maxi King – prawdziwie królewskiej słodkości. Szykuje się nadzwyczajna uczta dla wszystkich łasuchów, którzy nie lubią się ograniczać. Jak deser, to na bogato!
Dla kogo?
Pieczenie to twój żywioł? Dla odmiany przygotuj ciasto Maxi King na zimno. Piekarnik przyda się jedynie do uprażenia orzechów. Manewr ten wydobędzie z nich pełnię smaku i aromatu, które sprawiają, że Maxi King smakuje jeszcze lepiej. Warto o tym pamiętać także przy innych potrawach.
Na jaką okazję?
Wiesz, że w twojej jadalni pojawią się amatorzy słodkości? Efektownym plackiem Maxi King z pewnością nie będą zawiedzeni. Odśwież swój repertuar świątecznych deserów. W końcu liczą się nie tylko makowce, serniki i podobne tradycyjne ciasta. Maxi King od dziś rządzi! Bez obaw podaj deser po świątecznym obiedzie albo uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
Jednym z podstawowych składników przepisu na ciasto Maxi King są herbatniki. Niepozorne ciastka od wieków zajmowały ważne miejsce wśród przekąsek angielskich. Przygotowywano je w okrągłym kształcie zarówno na słodko, jak i na słono. W tym przypadku wykorzystasz je do zrobienia prostego, ale wyśmienitego spodu do ciasta Maxi King bez pieczenia.
Dla urozmaicenia:
W orzechowej mieszance mogą znaleźć się orzeszki ziemne, laskowe i włoskie. Ciasto Maxi King – przepis ten oznacza nie tylko wyborną ucztę, ale też możliwość zabawy składnikami z fantastycznymi rezultatami.