Sernik straciatella z pomarańczami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik straciatella z pomarańczami

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 sztuki

110 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

400 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę tortową o średnicy 22 wyłożyć folią aluminiową. Ciastka na spód rozdrobnić blenderem i wlać roztopione masło. Połączyć z ciastkami. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy i piec około 8-10 minut w 180 stopniach. Upieczony spód ostudzić.

Krok 2

Czekoladę posiekać na kawałki - niezbyt drobno. Wszystkie serki i śmietanę włożyć do miski i zmiksować. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy,jajka, likier i mąkę. Krótko zmiksować do połączenia skłądników. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód. Przykryć od góry folią aluminową i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 90 minut.

Krok 3

Po upieczeniu sernik pozostawić w godzinę w piekarniku, ostudzić - najlepiej zostawić na noc w lodówce. Udekorować pomarańczami, skórką pomarańczową i czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej