SERNIK przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

SERNIK

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1.5 kilograma

1 kilogram

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SER ZMIELIĆ 2-3 RAZY, UTRZEĆ Z MASŁEM NA JEDNOLITĄ MASĘ.

Krok 2

ROZDZIELIĆ JAJKA. ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM PUDREM I WANILIĄ.

Krok 3

DO SERA DODAWAĆ UTARTE ŻÓŁTKA, ROZETRZEĆ NA JEDNOLITĄ MASĘ, DODAĆ MĄKĘ KARTOFLANĄ I SOK Z CYTRYNY.

Krok 4

UBIĆ BIAŁKA I DELIKATNIE WMIESZAĆ DO MASY SEROWEJ. DODAĆ BAKALIE. WLAĆ DO FORMY WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. LUB WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM I BUŁKĄ TARTĄ. MOŻNA PRZYGOTOWAĆ KRUCHE CIASTO NA SPÓD.

Krok 5

SPÓD: 50 DKG. MĄKI, 25 DKG MARGARYNY, 15 DKG CUKRU PUDRU, 4 JAJKA, 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA.

Krok 6

SERNIK PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMP. 120 ST. PRZEZ 1,5 GODZ. PO GODZINIE MOŻNA ZWIĘKSZYĆ TEMP. DO 160 ST. PIEC W KĄPIELI WODNEJ LUB PODŁOŻYĆ BLACHĘ Z WODĄ. PO WYŁĄCZENIU PIEKARNIKA, ZOSTAWIĆ W NIM SERNIK DO WYSTUDZENIA.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • SERNIK - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Sałatka jarzynowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej