Ciasto midowo-biszkoptowe z masą brzoskwiniową.
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
2.5 szklanki
0.5 szklanki
0.75 szklanki
0.75 szklanki
4 sztuki
2 łyżeczki
4 sztuki
8 łyżek
4 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 litr
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wykonanie ciasta miodowego: Jajka ubić z cukrem, dodać przyprawę, nadal mieszać. Dodawać stopniowo na przemian mąkę, olej, miód i herbatę. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec ok. 40- 50 min w temp. 180.
Krok 2
Wykonanie biszkoptu z makiem : Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 30-40 minut.
Krok 3
Wykonanie masy: Budynie z cukrem rozpuścić w 1,5 szkl. soku, resztę zagotować. Wlać rozczyn do gotującego się soku. Mieszać na wolnym ogniu do zgęstnienia masy.
Krok 4
Łączenie warstw: Ciasto miodowe przeciąć na dwie części. Na jedną wlać połowę masy budyniowej (jeszcze ciepłej), na to nałożyć biszkopt, wylać resztę masy i przykryć ciastem miodowym. Wierzch polać polewą kakaową. Sama posypałam na wierzch jeszcze pokruszone ciasto miodowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej