ciasto miodowo kajmakowe marlenka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ciasto miodowo kajmakowe marlenka

Autor: Katarzyna Musiał

ratingratingratingratingrating

6

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

3 szklanki

4 łyżki

0.75 szklanki

0.75 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

3 szklanki

1 opakowanie

250 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

spody miodowe Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód. Mieszamy. Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje. Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut. Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto. Jak się klei trzeba podsypać mąką.Ciasto ma być elastyczne i błyszczące. Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni. Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta.

Krok 2

masa 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Margarynę lub masło oraz masę kajmakową trzymamy w temperaturze pokojowej. masło lub margarynę miksujemy na puch,Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Krok 3

Każdy spód smarujemy cienko kremem, ostatnią warstwą ma być krem. Ciasto posypujey psiekanymi orzechami i okruchami ciasta.Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Katarzyna Musiał

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

Tagi:JAJKA
1

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu , 15.11.2016

    z Internetu ściagnięte

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ciasto miodowo kajmakowe marlenka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Mazurek miodowo-orzechowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej