Ciasto z musem czekoladowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
35511 osób zapisało

Składniki
spód:
150 gramów
150 gramów
2 łyżeczki
5 sztuk
160 gramów
mus czekoladowy:
90 gramów
100 gramów
2 łyżeczki
3 sztuki
90 gramów
2 łyżeczki
60 mililitrów
1 łyżka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 °C. Czekoladę łamiemy w kosteczki i umieszczamy w rondelku wraz z pokrojonym masłem. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. Odkładamy ją do wystudzenia.

Krok 2
Żółtka miksujemy z kakao. Następnie dodajemy je do ostudzonej masy i mieszamy.

Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cały czas ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Ubite białka delikatnie mieszamy z masą czekoladową i wlewamy do formy. Pieczemy ok 25 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.

Krok 4
W międzyczasie masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy do ostudzonej masy zmiksowane żółtka oraz kakao.

Krok 5
Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Przekładamy do musu czekoladowego, delikatnie mieszając. Pod koniec wlewamy rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.

Krok 6
Powstały mus przelewamy na upieczony spód. Wkładamy na minimum 4 h do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować dowolnymi owocami, ale nie jest to konieczne.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z musem czekoladowym
Dziś w deserowym menu mamy propozycję dla miłośników intensywnych, czekoladowych smaków. Połączenie ciasta z musem z gorzkiej czekolady posmakuje każdemu, kto nie wyobraża sobie dnia bez solidnej porcji domowych słodkości. Atutem tego czekoladowego ciasta jest także łatwość i szybkość przygotowania. Z przepisem na ciasto z musem czekoladowym poradzi sobie każdy, nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w kuchni.
Dla kogo?
Dla osób lubiących desery o wyrazistym smaku czekolady.
Na jaką okazję?
Ciasto z 3 rodzajów czekolady doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnij więc o naszym przepisie, gdy układasz świąteczne czy imprezowe menu.
Czy wiesz, że?
Aby produkt można było określić mianem „czekolady”, musi zawierać w sobie co najmniej 35% suchej masy kakaowej, w tym nie mniej niż 14% odtłuszczonej masy kakaowej.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji ciasta z musem czekoladowym możecie wykorzystać dowolne owoce. Doskonale w tej roli sprawdzą się truskawki, maliny czy wiśnie.