
Składniki
null
null szczypt
1 sztuka
null
3 łyżki
500 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i przekrój na połówki.
Krok 2
Z jednej połówki cytryny wyciśnij sok i skrop filety z łososia, oprósz je solą, pieprzem i marynuj przez 1 godzinę w chłodnym miejscu.
Krok 3
Pozostałą część cytryny potnij w cienkie talarki.
Krok 4
Żółtko roztrzep z odrobiną oliwy, przed położeniem na ruszt obtocz w nim filety z łososia.
Krok 5
Grilluj rybki przez 20 minut z obu stron, ułóż na nich talarki cytryny i posyp posiekanym koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej