Wigilijna zupa fasolowa ze śliwkami suszonymi | Przepisy.pl pixel

Fasolowa z suszonymi śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null szczypt

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

300 gramów

1 łyżka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz przez całą noc.

Krok 2

Następnego dnia śliwki zalej 3 szklankami przegotowanej wody i odstaw na 3 godziny, następnie ugotuj, mają być miękkie.

Krok 3

Fasolę odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości około 1,5 godziny, posól.

Krok 4

Wyjmij kilka śliwek, resztę razem z wywarem zmiksuj z dodatkiem miodu, masła i skórki cytrynowej. Dopraw solą i gałką.

Krok 5

Ugotowana fasolę dodaj do zmiksowanych śliwek.

Krok 6

Odłożone wcześniej śliwki pokrój na kawałki i razem z rodzynkami dodaj do garnka z fasolą. Zupę gotuj jeszcze około 4 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolowa z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Spagetti z tyńczykiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej