
Składniki
null szczypt
50 gramów
2 łyżki
1 łyżka
300 gramów
1 łyżka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę namocz przez całą noc.
Krok 2
Następnego dnia śliwki zalej 3 szklankami przegotowanej wody i odstaw na 3 godziny, następnie ugotuj, mają być miękkie.
Krok 3
Fasolę odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości około 1,5 godziny, posól.
Krok 4
Wyjmij kilka śliwek, resztę razem z wywarem zmiksuj z dodatkiem miodu, masła i skórki cytrynowej. Dopraw solą i gałką.
Krok 5
Ugotowana fasolę dodaj do zmiksowanych śliwek.
Krok 6
Odłożone wcześniej śliwki pokrój na kawałki i razem z rodzynkami dodaj do garnka z fasolą. Zupę gotuj jeszcze około 4 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej