Faszerowana dynia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana dynia

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

10

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżeczka

800 gramów

1 szklanka

20 sztuk

0.3 szklanki

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Obierz i posiekaj cebulę podsmaż na maśle, dodaj orzeszki pinii i upraż. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Krok 2

Pokrój oliwki, odsącz dynię z zalewy, sparz rodzynki.

Krok 3

Mięso wymieszaj z ryżem, cebulą orzeszkami, oliwkami, dynią z octu, rodzynkami, tartą bułką, dopraw pieprzem, imbirem i kardamonem. Dodaj jajko.

Krok 4

Odetnij wierch dyni, wydrąż miąższ, wnętrze natrzyj przyprawą Delikat. W dyni ułóż masę mięsną. Tak przygotowaną dynię połóż na blasze, skrop olejem, piecz 2 godziny w 180 stopni. Gotową ozdób uprażonymi na patelni pestkami dyni.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kapuśniak z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej