Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym

Autor: Dagmara Wąsińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

5 łyżeczek

0.3 szklanki

0.3 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z ciasta francuskiego wycinamy dowolne kształty wielkości ok. 6-7 cm, np kwiatuszki, gwiazdki, serduszka itd, przy czym każdego musi być parzysta liczba. W połowie wyciętych kształtów na środku wycinamy dziurkę na ok 2 cm średnicy. Skrawki ciasta francuskiego możemy zagnieść, rozwałkować i ponownie wykorzystać. Kształty bez wyciętych dziurek smarujemy odrobiną miodu i sklejamy z drugim identycznie wyciętym kształtem, ale z dziurką. Na środek ciasteczek nakładamy po 1/2 łyżeczki marmolady. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w 200 stopniach do zrumienienia i studzimy. Przyprawę do piernika, jeśli ma wyraźne kryształki cukru, rozdrabniamy np w moździerzu, mieszamy z cukrem pudrem i wodą do uzyskania gładkiego lukru, którym polewamy ciasteczka. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej