Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
5 łyżeczek
0.3 szklanki
0.3 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z ciasta francuskiego wycinamy dowolne kształty wielkości ok. 6-7 cm, np kwiatuszki, gwiazdki, serduszka itd, przy czym każdego musi być parzysta liczba. W połowie wyciętych kształtów na środku wycinamy dziurkę na ok 2 cm średnicy. Skrawki ciasta francuskiego możemy zagnieść, rozwałkować i ponownie wykorzystać. Kształty bez wyciętych dziurek smarujemy odrobiną miodu i sklejamy z drugim identycznie wyciętym kształtem, ale z dziurką. Na środek ciasteczek nakładamy po 1/2 łyżeczki marmolady. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w 200 stopniach do zrumienienia i studzimy. Przyprawę do piernika, jeśli ma wyraźne kryształki cukru, rozdrabniamy np w moździerzu, mieszamy z cukrem pudrem i wodą do uzyskania gładkiego lukru, którym polewamy ciasteczka. Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej