Gnocchi z ricottą i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z ricottą i szpinakiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

100 gramów

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz szpinak w wrzątku zanurzając go na kilka sekund. Następnie odsącz i drobno posiekaj.

Krok 2

Włóż 2 łyżki masła na patelnię. Od razu dodaj posiekane szalotki. Kiedy masło się rozpuści wrzuć szałwię i majeranek. Smaż 5 minut, aż cebula się zeszkli.

Krok 3

Przełóż do dużej miski, wymieszaj ze szpinakiem. Wbij jajko, wymieszaj jeszcze raz. Dodaj parmezan i zetrzyj 1/4 gałki muszkatołowej.

Krok 4

Do masy powoli przesiewaj mąkę, stale mieszając.

Krok 5

Zagotuj 4 l wody, wrzuć kostki bulionowe Knorr, gotuj minutę, mieszając. Używając 2 łyżek wytnij z masy kluseczki. Ostrożnie kładź je na lekko wrzący bulion, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze 2 minuty od tego momentu.

Krok 6

Gnocchi wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Pozostałe masło roztop na patelni, polej gnocchi i od razu podawaj. Możesz posypać je startym parmezanem lub płatkami chili. Nie zaszkodzi im też kilka kropli dobrej oliwy truflowej.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej