
Składniki
null
3 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
2 łyżki
null
3 łyżeczki
0.5 sztuki
null
2 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw zrób sos. Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój większe sztuki a następnie wrzuć do wysokiego naczynia.
Krok 2
Teraz dosyp cukru i dobrze zmiksuj. Dodaj do tego delikatnie podgrzaną galaretkę oraz sok pomarańczowy, zamieszaj i odstaw.
Krok 3
Przygotuj ciasto. Ubij same białka na sztywną pianę.
Krok 4
Wsyp mąkę do miski i dolej powoli mleko. Następnie wrzuć cukier, żółtka, proszek do pieczenia, sól oraz stopione masło.
Krok 5
Mieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji a potem dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj.
Krok 6
Rozsmaruj ciasto w gofrownicy i piecz na jasno - złocisty kolor. Podawaj bardzo ciepłe polane uprzednio przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej