Kanadyjska szarlotka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanadyjska szarlotka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1.5 szklanki

0.7 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

85 gramów

1.7 szklanki

5 łyżeczek

2.2 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój na kostkę.

Krok 2

Wymieszaj obie mąki, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i masło pokrojone w kostkę.

Krok 3

Zagniataj palcami, aby powstała kruszonka, po czym dodaj pokrojone jabłka, prawie cały cukier (zostaw jedną łyżkę) oraz jaja ubite z mlekiem.

Krok 4

Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i przelej ciasto.

Krok 5

Ciasto posyp łyżką cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 45 minut.

Krok 6

Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
20 osób ogląda przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej