Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
199 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj 5 łyżek sosu Hellmann's, sos sojowy oraz cukier. Umyte i osuszone piersi kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut. Marynata pasuje także do skrzydełek czy udek. Przygotowane w taki sposób mięso możesz piec na grillu.

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój w grubą kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek i dopraw do smaku.

Krok 3

Ratatouille wyłóż na talerz. Gotową pierś ułóż na warzywach, a całość polej sosem Hellmann's. Danie udekoruj ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouillePieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille

Ratatouille to jedno z klasycznych warzywnych dań kuchni francuskiej. Możesz je podawać z kawałkiem bagietki lub, tak jak w wersji z tego przepisu, jako dodatek do pieczonej piersi z kurczaka. Równie dobrze możesz użyć innych części – udek lub skrzydełek. Zacznij od przyrządzenia marynaty do mięsa z pikantnego sosu barbecue, cukru trzcinowego oraz sosu sojowego. Marynatą posmaruj filety z kurczaka i piecz je w piekarniku przez około kwadrans. Takie mięso nadaje się także do smażenia na grillu. Do przygotowania ratatouille będziesz potrzebować kilku warzyw: czerwonej i żółtej papryki, cebuli oraz cukinii lub bakłażana. Pokrój je w grubą kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Całość do smaku przypraw szczyptą tymianku lub ziół prowansalskich. Gotowe ratatouille nałóż na talerz, a na warzywach umieść upieczone wcześniej mięso. Całość polej odrobiną sosu barbecue. Przekonaj się, jak łatwo przygotować pyszną pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille. Do dzieła!