Stek wołowy w winie i sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek wołowy w winie i sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

150 mililitrów

1 opakowanie

1 szklanka

300 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone z błon mięso pokrój w plastry szerokości 2cm. Każdy spłaszcz lekko dłonią i dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Krok 2

Mięso grilluj po kilka minut z każdej strony, według upodobań co do stopnia wysmażenia.

Krok 3

Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.

Krok 4

Gdy pieczarki się zarumienią, wlej wino i poczekaj, aż odparuje.

Krok 5

Następnie wlej szklankę wody i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem i udekorowane gałązką świeżego rozmarynu. Doskonale smakują ze smażonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek wołowy w winie i sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek wołowy w winie i sosie grzybowymStek wołowy w winie i sosie grzybowym

Stek wołowy z czerwonym winem i sosem grzybowym to propozycja na obiad lub uroczystą kolację. Wołowina jest prosta w przygotowaniu – przekonaj się o tym, sięgając po ten przepis. Dzięki niemu zrobisz pyszne, soczyste steki. Najważniejszy jest wybór dobrego mięsa – powinno być ono ciemnoczerwone, zwarte w dotyku, ale mimo to miękkie. Wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej, ponieważ wołowina nie powinna być smażona zimna. Pokrój ją w dość grube plastry i dopraw do smaku. Żeby zachować smak mięsa, użyj tylko pieprzu. Smaż je wedle upodobań, tak by było krwiste albo dobrze wysmażone. Mięso zdejmowane z patelni odłóż na kilka minut, by „odpoczęło”, dzięki temu będzie miękkie. Przyrządź sos grzybowy, a kiedy zgęstnieje, polej nim ułożone na półmisku steki i serwuj. Steki wołowe z czerwonym winem i sosem grzybowym będą doskonale smakowały z wieloma dodatkami. Podaj do nich np. ziemniaki i grillowane warzywa albo kawałki bagietki i zieloną sałatę. Sprawdź nasz przepis na steki wołowe, przygotowując niedzielny obiad.