
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 kilogram
150 mililitrów
40 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki umyj, namocz, ugotuj i przetrzyj.
Krok 2
Cytryny umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
Krok 3
Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości kręgosłupa.
Krok 4
Posyp przyprawami i podsmaż.
Krok 5
Do wina dodaj cytryny, przecier ze śliwek, chrzan i natkę pietruszki. Sosem zalej karpia.
Krok 6
Rybę włóż do piekarnika i zapiecz.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej