Karp po kasztelańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp po kasztelańsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 kilogram

150 mililitrów

40 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyj, namocz, ugotuj i przetrzyj.

Krok 2

Cytryny umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Krok 3

Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości kręgosłupa.

Krok 4

Posyp przyprawami i podsmaż.

Krok 5

Do wina dodaj cytryny, przecier ze śliwek, chrzan i natkę pietruszki. Sosem zalej karpia.

Krok 6

Rybę włóż do piekarnika i zapiecz.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej