Dorsz pieczony w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pieczony w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

1 kilogram

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej wodą, posól i gotuj 8 minut.

Krok 3

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*. Zestaw z ognia.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na środku ułóż filety, wokół nich kawałki ziemniaków.

Krok 5

Rybę oprósz solą, pieprzem, ułóż na niej warstwę cebuli, posyp tymiankiem. Na całej potrawie rozłóż kawałki pozostałego masła.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut. Po 10 minutach pieczenia wlej wino. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z jarmużem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej