
Składniki
1 kilogram
3 szczypty
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na gładko tak aby nie pozostały grudki. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części z czego jedną wybieramy i dokładamy do pozostałych 3/4. W taki sposób utworzy nam się wolne miejsce stanowiące 1/4 ziemniaków. uzupełniamy je mąką ziemniaczaną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta ziemniaczanego.
Krok 3
Aby sobie ułatwić z masy przygotowujemy wałeczki równej grubości co pozwala na równe podzielenie np nożem. Z tak podzielonych kawałków formujemy w dłoniach zgrabne kuleczki, w których możemy ( nie musimy) palcem zrobić dołeczki.
Krok 4
Gtrujemy wodę z odrobina soli, na wrzątek wrzucamy kluseczki. Gotujemy około 4 - 6 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jaką uzyskaliśmy oraz czasem od gatunku ziemniaków. Wybieramy jedną kluseczkę i sprawdzamy przepoławiając ją czy na całej szerokości jest ugotowana. Odsączamy mając doskonałą bazę do całego dania. Podajemy np. z roladkami w ciemnym sosie z dodatkiem czerwonej kapusty lub z dowolną inną potrawą. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej