Kluski z makiem - przepis po kujawsku: na święta | Przepisy.pl pixel

Kluski z makiem po kujawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 szklanka

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć ciasto jak na makaron z mąki, wody, soli i dwóch jaj. Dobrze wyrób. Rozwałkuj dosyć grubo.

Kluski z makiem po kujawsku - Krok 1

Krok 2

Krótko krojony makaron obgotuj, przelej zimną wodą. Zmieszaj z makiem przygotowanym jak do makowca.

Kluski z makiem po kujawsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj 2-3 łyżki cukru lub miodu oraz nieco cynamonu. Starannie wymieszaj z ugotowanymi kluskami.

Kluski z makiem po kujawsku - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 10.12.2021

    TAK ja dodaję jeszcze rodzynki, całą rodzina bardzo lubi a są ciekawym akcentem w tym daniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Sa

    Justyna Sa , 12.12.2020

    Tak. U mnie kluski z makiem muszą znaleść się na wigilijnym stole. To jest nasza tradycja, a ten przepis jakby z mojego notesu , więc już wiem z góry że są pyszne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski z makiem po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski z makiem po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski z makiem po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski z makiem po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski z makiem po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski z makiem po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski z makiem po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski z makiem po kujawsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej