Knedle serowe z morelkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle serowe z morelkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 szklanki

0.25 łyżeczki

30 sztuk

3 sztuki

50 gramów

1 kilogram

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg zmiel. Wbij jajka, dodaj sól i 0,75 mąki, wyrób, jeśli trzeba dosyp resztę mąki. Masa ma być taka, jak na leniwe pierogi.

Krok 2

Morele umyj, każdą przekrój wzdłuż, ale nie do końca, wyjmij pestkę, a na jej miejsce włóż kostkę cukru, zamknij owoce.

Krok 3

Nabieraj porcje ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, włóż w nie morelę i dokładnie zalep owoc ze wszystkich stron formując kulę.

Krok 4

Wkładaj delikatnie do osolonego wrzątku, a kiedy woda znów zawrze zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut.

Krok 5

Bułkę zrumień na maśle*. Knedle wyłóż na talerze i polej bułką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle serowe z morelkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej