
Składniki
300 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.33 szklanki
10 gramów
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.

Krok 2
Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Podziel na mniejsze kawałki.

Krok 3
Każdy formuj w dłoniach tak, aby powstały ładne i okrągłe knedle. W razie potrzeby podsyp stolnicę i dłonie mąką.

Krok 4
Gotowe knedle gotuj w wodzie kilka minut, aż wypłyną.

Krok 5
W tym czasie na patelni zrumień bułkę tartą, a następnie dodaj masło z cukrem oraz cynamon Knorr. Wymieszaj. Gotowe knedle przełóż na talerz i polej cynamonowym masłem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Knedle serowe
Kluski, pyzy, knedle – mączne dania po prostu mają w sobie to coś! Na myśl o knedlach z ciasta serowego i innych słodkich potrawach, które przygotowywały nasze babcie, aż cieknie nam ślinka. Być może chcesz jeszcze raz ich zasmakować, ale nie masz czasu, by gotować i jeść je równie często jak przed laty? Jeśli tak, oto dobra wiadomość: przygotowanie knedli serowych jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu. Warto wypróbować nasz przepis – ciasto serowe na knedle po prostu rozpływa się w ustach!
Dla kogo?
Knedle serowe polecamy szczególnie dla osób, które przepadają za daniami przygotowanymi z mąki. Miłośnicy słodkich dań obiadowych również powinni polubić knedle z ciasta twarogowego.
Na jaką okazję?
Knedle z twarogu zrobią furorę na rodzinnym obiedzie – szczególnie gdy przy stole zasiądą fani mącznych dań. Słodkie knedle z ciasta twarogowego wywołają uśmiech na ich twarzach! A może zaserwujesz knedle z serem znajomym i zapewnisz im powrót do czasów dzieciństwa?
Czy wiesz, że?
Knedle z serem możesz przygotować także na słono i podawać z mięsem, sosem pieczeniowym i surówką. W takiej wersji dania ciasto serowe na knedle jest pozbawione cukru wanilinowego i cynamonu, a do przygotowania używa się soli.
Dla urozmaicenia:
Knedle z ciasta twarogowego tradycyjnie podaje się z okrasą z cukru i bułki tartej. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz zamienić ją na owocową konfiturę lub sos czekoladowy. Knedle z twarogu możesz także ozdobić listkami mięty.