
Składniki
1 kilogram
25 dekagramów
2 łyżeczki
13 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, 4 starte na tarce ugotowane żółtka. Dodać surowe żółtko,13 deko cukru pudru i cukier waniliowy.
Krok 2
Dobrze wyrobić ciasto.
Krok 3
Odstawić do lodówki na godzinę.
Krok 4
Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka szklanką. Na części kółek wykrywamy dwa małe otwory.
Krok 5
Na wysmarowaną blachę wkładamy rzędy całych kółek i rzędy z małymi oczkami.
Krok 6
Smarujemy białkiem.
Krok 7
Piec na złoty kolor.
Krok 8
Przestudzone ciasteczka układamy na talerz i na nie układamy powidła,a na powidła nakładamy ciasteczka z oczkami.
Krok 9
Posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej