Kolorowa sałatka z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka z bobem

Autor: futurehead

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

0.5 opakowania

1 garść

1 garść

1 garść

1 garść

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotować al dente na parze (bez soli) lub w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Opłukać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 2

Na suchej, rozgrzanej patelni ułożyć plastry szynki szwarcwaldzkiej (lub innej tego typu). Prażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż zrobi się chrupka.

Krok 3

Na dużym talerzu ułożyć liście ulubionych sałat, połówki pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych – im więcej kolorów, tym lepiej :)) oraz plasterki zielonych i czarnych oliwek, a następnie ziarna obranego bobu.

Krok 4

Całość skropić oliwą z oliwek (najlepiej czosnkową), a następnie ułożyć połamane kawałki chrupiącej szynki. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i uprażonym sezamem. Podawać samodzielnie lub z zapieczonym pełnoziarnistym pieczywem.

futurehead

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej