
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce, posól i zostaw na kilka minut.
Krok 2
Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
Krok 3
Kiedy cebula się zeszkli dodaj obrane i osuszone krewetki. Duś przez 15 minut.
Krok 4
Dodaj warzywa, olej sojowy, pieprz i sól oraz ocet winny zmieszany ze szklanką wody. Duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Krok 5
Podawaj z ryżem albo białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej