Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką
NOWY PRZEPIS
łatwe
558 osób zapisało

Składniki
520 gramów
4 sztuki
200 gramów
140 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżka
3 łyżki
400 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy masło, 90g cukru, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy na kruche ciasto.

Krok 2
Dzielimy je na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Uformowane kule zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Jedną porcją wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.

Krok 3
Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi.

Krok 4
Na powidła ścieramy ciemne ciasto.

Krok 5
Białka ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy 50g cukru nadal ubijając. Masa ma być lśniąca i sztywna. Ubite białka wykładamy na ciasto.

Krok 6
Na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 45 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką
Miłośników kruchego ciasta nie brakuje. Jest proste w przygotowaniu i bardzo uniwersalne. Nic więc dziwnego, że doskonale wypada także w połączeniu z puszystą pianką z ubitych białek oraz kwaskowatymi powidłami. Oto deser, który zachwyci każdego łasucha.
Dla kogo?
O tym, że kruche ciasto z pianką będzie smakować wszystkim fanom łakoci nie trzeba nawet wspominać. Jednak dzięki temu, że słodkie składniki zostały zestawione z powidłami śliwkowymi, na dokładkę skuszą się także te osoby, które na co dzień nie przepadają za słodyczami.
Na jaką okazję?
Wszechstronność to drugie imię tego deseru, więc sprawdza się na co dzień i od święta. Nie musisz czekać na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, żeby sprawić przyjemność swoim kubkom smakowym.
Czy wiesz, że?
Oddzielanie białek od żółtek wymaga dużej precyzji. Pośpiech nie jest dobrym doradcą. Sztywna piana nie powstanie, jeśli wśród białek znajdzie się, choć odrobina żółtka.
Dla urozmaicenia:
Powidła śliwkowe w kruchym cieście można zastąpić dżemem porzeczkowym, agrestowym lub rabarbarowym.