Tarta z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z brokułami

Autor: Marta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

2 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Formę do tart posmarować masłem i wyłożyć na niej ciasto francuskie – dociśnij brzegi.

Tarta z brokułami - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotować osoloną wodę, brokuł opłukać i podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą wodę i gotować przez kilku minut (3 minuty wystarczą). Następnie brokuły odsączyć, przełożyć do foremki z ciastem francuskim.

Tarta z brokułami - Krok 2

Krok 3

Jajka zmiksować, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, obie śmietany oraz 100 g startego żółtego sera i wymieszać. Sosem zalać brokuły i posypać pozostałym serem.

Tarta z brokułami - Krok 3

Krok 4

Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.

Tarta z brokułami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej