
Składniki
spód:
250 gramów
120 gramów
2 łyżki
masa serowa:
500 gramów
4 łyżki
3 łyżeczki
3 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto.

Krok 2
Formujemy z niego kulę, owijamy folię i wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 3
Dno formy na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ciastem spód, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok 25-30 min, aż się zrumieni.

Krok 4
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Twaróg miksujemy z dodatkiem śmietanki i cukru pudru. Powoli wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę, cały czas mieszając.

Krok 5
Masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 6
Przed podaniem posypujemy surowym kakao.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta serowa
Smakowitych kombinacji nigdy za wiele. Z połączenia tradycyjnego sernika oraz tarty, czyli przeboju modnych kawiarenek, powstaje oryginalny deser jakim jest tarta serowa, który znika z talerzy w tempie ekspresowym. Zajadają się nim smakosze w każdym wieku, a pasuje do dowolnej okazji.
Dla kogo?
Lubicie przeglądać nowinki z kulinarnego świata i zastanawiacie się, ile z nich bylibyście w stanie wykonać samodzielnie? Od myśli przejdźcie do czynów, bo tarta serowa na słodko czeka na degustację.
Na jaką okazję?
Możecie poczuć się jak cukiernicy z prawdziwego zdarzenia. Macie ochotę na spędzenie popołudnia inaczej niż przy kolejnym odcinku serialu? Wyjmijcie dekoracyjną zastawę i kolorowe serwetki. Z tartą serową niewiele trzeba, by wprowadzić niepowtarzalną atmosferę w czasie podwieczorku.
Czy wiesz, że?
Kremówka do przepisu na tartę sernikową ubija się najlepiej, gdy jest mocno schłodzona.
Dla urozmaicenia:
Do ukoronowana tarty z masą serową wykorzystajcie pokrojone na pół truskawki, pestki granatu, borówki oraz listki mięty.