
Składniki
3 sztuki
50 gramów
500 gramów
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
270 gramów
1 szklanka
2 łyżki
3 sztuki
250 gramów
42 gramy
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką letniego mleka. Odstawić na chwilę. Mąkę przesiać, dodać jajka, letnie mleko, sól i zaczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać olej i wyrobić jeszcze raz. Odłożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Krok 2
Szpinak dokładnie umyć. Przelać najpierw gorąca wodą a potem zimną. Liście odciąć i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Zdjąć z ognia. Szpinak wrzucić na rozgrzaną oliwe i chwilę podsmażać. Dodać przeciśnięty czosnek, sól oraz wcześniej podsmażoną cebulkę i smażyć całość jeszcze chwilę. Szpinaku sporo nam "ubędzie". Gdy już będzie miękki zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, ser ricotta oraz pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać i doprawić.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozciągnąć na prostokąt o grubości ok 1 cm (najlepiej robić to już na dużej blaszce wyłożonej matą do pieczenia aby uniknąć problemów z przenoszeniem kulebiaka po nafaszerowaniu). Ciasto rozłożyć na blaszce. Farsz podzielić na dwie części. Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć pierwszą część farszu na połowie ciasta. Ułożyć na nim jajka wzdłuż (cztery w dwóch rzędach) i przykryć je drugą częścią farszu. Zawinąć na wierzch druga połowę ciasta i skleić dokładnie dookoła. Wyrównać. Odstawić na ok 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie kulebiaka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 180 stopni. Smacznego :)

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej