Kulki serowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulki serowe

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

1 sztuka

100 gramów

6 łyżek

400 gramów

2 łyżki

null

200 gramów

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek wymieszać ser z jajkiem, olejem, mlekiem, sola i skórką cytrynową. Później brzegi powstałych kół posmarować mlekiem, na jedną połowę nałożyć konfitury, przykryć ją drugą połową koła i ścisnąć brzegi, tak aby się nie rozeszły. Do garnka wlać tyle oleju, żeby można było usmażyć kulki. Gdy kulki uzyskają złocisty kolor należy je wyjąc z oleju. Na koniec można je posypać cukrem pudrem.

Krok 2

W osobnej misce należy wymieszać mąkę z cukrem pudrem. Następnie mąkę z cukrem wsypać do masy serowej i wyrobić masę.

Krok 3

Potem ciasto rozwałkować na stole posypanym mąką, ciasto powinno zachować grubość od 1- 2 cm, z foremki w kształcie większego koła wyciąć krążki (za foremkę może posłużyć brzegi kubka lub szklanki).

Krok 4

Później brzegi powstałych kół posmarować mlekiem, na jedną połowę nałożyć konfitury, przykryć ją drugą połową koła i ścisnąć brzegi, tak aby się nie rozeszły.

Krok 5

Do garnka wlać tyle oleju, żeby można było usmażyć kulki. Gdy kulki uzyskają złocisty kolor należy je wyjąc z oleju. Na koniec można je posypać cukrem pudrem.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej