Kurczak w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w piwie

Autor: Szczęśliva

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka myjemy, polewamy olejem i posypujemy obficie przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem. Butelkę z piwem pozbawiamy etykiety i ew. kleju. Odlewamy szklankę piwa i stawiamy ją z boku.

Kurczak w piwie  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka nabijamy na butelkę z piwem w środku i pieczemy na głębszej blasze ok. 1-1.5 godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Kilogramowego kurczaka pieczemy ok. godziny, a dwukilogramowego 1,5-2. Aż się pięknie zarumieni na złoto. Co jakiś czas polewamy kurczaka piwem. Piwo w butelce też powinno się pienić i będzie się sączyć na kurczaka. Jeśli piwo odmawia posłuszeństwa, to wystarczy dosypać odrobinę soli do piwa i efekt gwarantowany. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i podajemy.

Kurczak w piwie  - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak z ananasem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej