Pieczone udka z kurczaka - przepis z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczone udka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

529 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie pieczonych udek z kurczaka zacznij od dokładnego umycia i osuszenia ich papierowym ręcznikiem.

Krok 2

W miseczce połącz przyprawę Knorr z olejem i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Naczynie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 60 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczone udka z kurczaka będą świetnie komponować się z sałatką z liści świeżego szpinaku i koktajlowych pomidorków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka z kurczakaPieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka należą do klasycznych i uniwersalnych propozycji obiadowych. To mięso, które przygotujesz bez dużego nakładu pracy – wystarczy zamarynować je w oliwie i odpowiedniej przyprawie, która nada mu smaku i złocistego koloru, oraz upiec. Udka z kurczaka przygotowane w ten sposób zyskają delikatny smak – wybierz mieszankę przypraw o lekko korzennym aromacie, który świetnie podkreśli smak mięsa. Żeby udka stały się chrupiące na zewnątrz, piecz je bez przykrycia. Dobrze jest kilka razy polać je w trakcie pieczenia sokami, które się wytworzą – dzięki temu udka odpowiednio się przypieką i jednocześnie pozostaną soczyste. Jeśli zauważysz, że skórka zbytnio się rumieni, przykryj mięso folią aluminiową. Pieczone udka z kurczaka podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, domowymi frytkami oraz zieloną sałatą lub świeżym szpinakiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Skomponuj na najbliższą okazję własny zestaw obiadowy z kurczakiem w roli głównej. Jakie dodatki wybierzesz?