
Składniki
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
15 dekagramów
5 plastrów
1 szczypta
2 sztuki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Z kurczaka usuń kości, a mięso pokrój w kostkę i połóż na warstwie makaronu.
Krok 3
Umyte rodzynki namocz w gorącej wodzie na 2-3 minuty, po czym wyjmij i odcedź.
Krok 4
Mandarynki obierz i podziel na kawałki, ananasa pokrój w kostkę. Owoce i rodzynki wymieszaj z makaronem.
Krok 5
Mleko połącz ze śmietaną, dodaj sos sojowy, jajko, przypraw curry, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej wymieszane uprzednio składniki.
Krok 6
Całość zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku około 25 minut.
Krok 7
Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki i podawaj z kawałkami świeżych owoców w naczyniu, w którym została wykonana.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej