Lody ananasowe z wafelkami "Lodowy wiatrak"
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na środku talerza połóż dużą kulkę lodów brzoskwiniowych, a na niej mniejszą o smaku ananasowym. Całość wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
Krok 2
Wytnij z wafli delikatnie nożem z ząbkami 4 skrzydła wiatraka, a następnie wetknij je w ananasową kulkę. Między skrzydłami umieść kolorową drażetkę.
Krok 3
Deser dla dzieci udekoruj żelkami i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody ananasowe z wafelkami "Lodowy wiatrak"
Szukasz inspiracji na deser, który możesz podać w niebanalny sposób? Wykorzystaj ten przepis i przygotuj "lodowy wiatrak". To słodkie połączenie sprawdzi się niemal na każdą okazję: jako podwieczorek, deser po obiedzie lub po prostu słodka przekąska o każdej porze. Planujesz go podać? Nie czekaj i skompletuj składniki. Do wykonania tego deseru potrzebne będą dobrej jakości lody – wykorzystaj swoje ulubione smaki np. brzoskwiniowy, ananasowy, śmietankowy lub truskawkowy. Ułóż je na środku talerza, jedna gałka na drugiej. Lody razem z podstawką wstaw do zamrażarki na kilkanaście minut. Teraz czas na elementy, które nadadzą odpowiedni kształt deserowi. Z wafli wytnij cztery skrzydła wiatraka. Aby uzyskać jeszcze słodszy smak, możesz namoczyć ich końce w roztopionej czekoladzie i pozostawić chwilę do zastygnięcia. Przyczep je do gałek lodowych, a pośrodku umieść kolorową drażetkę. Teraz wystarczy tylko udekorować talerz kolorową posypką, żelkami lub drażami. Deser jest już gotowy – pamiętaj o nim, kiedy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego.