Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos béarnaise to nie tylko wspaniały dodatek do ryb, ale także do gotowanych warzyw, szczególnie szparagów.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Nie włączaj termoobiegu. Łososia dopraw solą i pieprzem. Jeden płat ciasta francuskiego rozwałkuj (np. na kwadrat ale niekoniecznie) na podsypanej mąką stolnicy i ułóż na nim rybę. Posmaruj ciasto wokół łososia roztrzepanym jajkiem. Na rybie ułóż listki estragonu. Rozwałkuj drugi płat ciasta i przykryj nim rybę. Mocno sklej ciasto dookoła łososia. Nożem lub radełkiem przytnij ciasto w kształt ryby. Brzegi ciasta dociśnij widelcem, aby bardzo mocno się skleiły. Przygotowaną rybę włóż do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz 30 minut. Lekko przestudź, pokrój na porcje i podawaj z sosem béarnaise.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej