Makaronowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaronowa zapiekanka

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go i skrop oliwą.

Krok 2

Pora pokrój w plastry, a pomidory w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i podsmaż chwilę pora.

Krok 4

Dodaj pomidory i wlej 400ml wody. Teraz wsyp Fix Knorr oraz słodką paprykę. Całość zagotuj.

Krok 5

Dodaj makaron, wymieszaj i przelej wszystko do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 10-15 minut. Podawaj posypane siekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej