Sałatka jarzynowa Dziadka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jarzynowa Dziadka

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

6 łyżek

3 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, włóż do garnka, zalej wodą i postaw na ogniu. Obierz marchewkę i pietruszkę i dodaj do gotujących się ziemniaków, ugotuj wszystko na twardo.

Krok 2

W oddzielnym garnku zagotuj soczewicę z pokruszoną kostką czosnkową i po kilku minutach dodaj makaron, ugotuj al' dente i zgaś ogień pozostaw pod przykryciem na kilka minut.

Krok 3

Ostudź warzywa i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojoną na plasterki kiełbasę, groszek, majonez i słonecznik. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa Dziadka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa Dziadka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa Dziadka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa Dziadka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa Dziadka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa Dziadka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa Dziadka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jarzynowa Dziadka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej