Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem

Autor: Cmeha

ratingratingratingratingrating

1

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

330 mililitrów

200 gramów

250 gramów

15 gramów

3 sztuki

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak dokładnie opłukać z wszelkiego piasku (ja dodatkowo obcinam łodygi). Drobno posiekany czosnek podsmażyć na maśle i dodać szpinak. Smażyć dopóki nie będzie całkowicie miękki, mi zajęło to ok. 10-15 minut. Następnie dodać śmietanę i wszystko zagotować. Pokruszyć ser na małe kawałki i dodać do sosu. Gdy gorgonzola się rozpuści, dodać ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku i podawać z makaronem i listkiem bazylii.

Cmeha

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej