Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

8 łyżek

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Doprawiamy pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem i grillujemy z obu stron na rumiano.

Krok 2

Cukinię również myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Grillujemy podobnie jak bakłażana. Warzywa odstawiamy na 20 minut, aby przestygły.

Krok 3

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy 100 ml oleju rzepakowego, rozkruszone mini kostki Knorr, ocet winny i wino ryżowe. Dokładnie mieszamy.

Krok 4

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białą skórkę. Kroimy w cienkie paseczki. Do umytych i wypasteryzowanych słoiczków wkładamy po 2-3 plastry bakłażana, następnie 4-5 plasterków cukini i paseczki papryki. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę o wymiarach mniej wicej 0,5 cm na 0,5 cm serem bałkańskim.

Krok 5

Przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów, cukini, znowu bakłażanów i cukini. Delikatnie przyciskamy. Na wierzch układamy po 3-4 kostki sera i zalewamy marynatą. Szczelnie zamykamy słoiczki i wkladamy do lodówki na 24-48 godzin.

Krok 6

Podajemy z pieczywem lub np. z waflami ryżowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej