Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym.

Autor: Christopher

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
41 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

4 sztuki

300 mililitrów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wypieku, a właściwie powolnego suszenia bezy stosuję proporcje, na 1 białko-50 g cukru pudru. W zależności od tego ,co i ile chcemy upiec, bierzemy odpowiednią ilość białek i cukru. Na średni tort bezowy z 2 krążków wystarczy 5-6 białek i 250-300g cukru pudru. Białka z cukrem należy dobrze ubić, dodając 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stop., na 5 min, a następnie obniżamy temp. do 120 stop. i suszymy jeszcze 90min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do zupełnego ostudzenia. Jak piekę małe beziki ,to temp. obniżam do 100 stop. Proponuję zajrzeć i sprawdzić czy się za bardzo nie rumienią.

Krok 2

Meryngi Napoleona, to ciastka o średnicy 8-10cm. Z papieru do pieczenia wycinamy kółka ,pędzlujemy lekko olejem i nakładamy na każde masę bezową na wysokość 1-1,5cm.Upieczone meryngi zdejmujemy ostrożnie z papieru. Można je przechowywać nawet kilkanaście dni. Ubijamy śmietanę, bez cukru bo bezy są już dosyć słodkie i mieszamy z owocami. U mnie akurat borówka amerykańska. Masę wykładamy na krążki i przykrywamy drugim, który dekorujemy.

Krok 3

Sos brzoskwiniowy. 2 brzoskwinie dojrzałe 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki koniaku Wszystkie składniki zmiksować i polać meryngi. Rozpusta całkowita! Polecam, od czasu do czasu taka ilość kalorii nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, uszczęśliwi nas:) autor -Christopher http://edicook.blogspot.com

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym. - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej