Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym
łatwe
74 osoby zapisały

Składniki
4 garść
24 sztuki
120 gramów
20 sztuk
12 sztuk
12 plastrów
4 łyżeczki
2 szklanki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Szparagi ugotuj na parze ok 8 minut, aby były al dente, następnie pokrój w mniejsze kawałki ok 4 centymetrowe.

Krok 2
Mix sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, oliwki i cebulę czerwoną w plasterki, wszystko razem wymieszaj, płatki migdałowe upraż na patelni na złoty kolor.

Krok 3
Serek tofu pokrój w kostkę następnie podsmaż na ½ łyżeczki oliwy na złoty kolor. Po przestudzeniu dodaj razem ze szparagami do sałatki.

Krok 4
Przygotuj dressing malinowy: maliny umyj, osusz, kilka sztuk zostaw do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem, dodaj ocet balsamiczny, cukier brązowy oraz ½ łyżeczki oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Sałatkę podawaj polaną dressingiem malinowym, posypaną płatkami migdała oraz udekorowaną całymi malinami.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, manganu, witaminy E, witaminy C, folianów
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej