Ogórki małosolne z gorczycą – zalewa: przepis | Przepisy.pl pixel

Ogórki małosolne z gorczycą

zalewane zimną wodą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

322 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.5 litra

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę wymieszaj z solą, aby się rozpuściła.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 1

Krok 2

Ogórki na małosolne umyj, zalej lodowatą wodą i odstaw na godzinę. Następnie odcedź, lekko wytrzyj.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 2

Krok 3

Czosnek rozgnieć, a chrzan pokrój w plastry.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 3

Krok 4

W dużym słoju układaj ogórki na przemian z koprem, czosnkiem, chrzanem oraz przyprawami Knorr, aż wyczerpiesz wszystkie składniki.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 4

Krok 5

Zalej ogórki słoną wodą i odstaw w ciepłym miejscu na 3-5 dni przykryte ściereczką i poczekaj, aż ogórki małosolne będą gotowe.

Ogórki małosolne z gorczycą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

W sezonie ogórkowym możesz często kupić gotowe mieszanki do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych, złożone z kopru, czosnku i chrzanu.

2

Opinie o przepisie

  • Cristina Maternia

    Cristina Maternia , 01.09.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 13.08.2018

    Cała główka czosnku :).Dobry przepis.Nastepnym razem też dodam gorczyce.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki małosolne z gorczycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki małosolne z gorczycąOgórki małosolne z gorczycą

Intensywnie zielone, soczyste, jędrne oraz delikatne w smaku. Są nieodłącznym elementem niemal każdej spiżarni. Domyślasz się, o czym mowa? Przed Państwem jedyne w swoim rodzaju, niezwykle aromatyczne ogórki małosolne z gorczycą! Akcja motywacja! Czas zaopatrzyć się w produkty potrzebne do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych. Wchodzisz w to? Do dzieła!

Dla kogo?

Ogórek małosolny z zalewy to doskonała przekąska dla wszystkich bez wyjątku! Trudno znaleźć osobę, która nie polubiłaby tego przysmaku, zwłaszcza że pasuje do wielu dań!

Na jaką okazję?

Ogórki małosolne w zalewie z gorczycą to obowiązkowy składnik niemal każdego obiadu. Wyśmienicie pasują do schabowych, mielonych, a także pulpetów w sosie. Ogórek małosolny to również świetny składnik do przygotowania pysznych szaszłyków na grilla. W końcu każda okazja jest dobra, aby pochrupać!

Dla urozmaicenia:

W sezonie „ogórkowym” w sklepach często można znaleźć gotowe mieszanki czosnku, kopru i chrzanu. Dzięki temu przygotowane przez Ciebie ogórki małosolne w zalewie będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku!